de vrijwilligerskamer

NB: OP DIT MOMENT (EIND 2013) IS DE SITUATIE IN MALI TE ONZEKER OM VRIJWILLIGERS UIT TE STUREN

 

 

VRIJWILLIGERS

In het activiteitencentrum, dat in juni 2009 open is gegaan, is plaats voor 1 of 2 stagiaires/vrijwilligers. Het is de bedoeling dat de vrijwilligers de bevolking van Sanouna zullen begeleiden bij het project. Dat kan op verschillende gebieden: een algemene ondersteunende functie of een specifieke taak zoals het begeleiden van de moestuin, werken met de kinderen, het werken aan de ontwikkeling van vaardigheden voor de vrouwen, of het coordineren van de viskwekerij. Dat hangt af van je eigen kennis en vaardigheden. We nodigen iedereen met interesse in ons project dan ook uit, om met een idee te komen! Ons project heeft geen medische doelstelling.

 

Onze eerste vrijwilliger, Chris Verhoeven (45) uit Leiden, is alweer een tijd terug in Nederland. Chris is in het dagelijks leven gezondheidspsychologe in Leiden. Samen met haar dochter Eva (5) heeft ze een goede tijd gehad in Sanouna. Ze hebben ook nog tijd gehad om naar het Dogon gebied en Timboektoe gegaan.Haar opvolger, Daan Bleichrodt, was in augustus 2009 in Sanouna. Hij heeft een put aangelegd voor de moestuin. Daan heeft het geld daarvoor in zijn eigen omgeving in Nederland ingezameld.

Chris en Eva

Daan (vlak voor vertrek... zo groen is het gras niet in Sanouna!)

In september 2009 kwam onze nieuwe vrijwilliger Lies Hesselman, uit Haarlem, Daan aflossen. Lies pakte het tuinproject van de vrouwen op, dat Daan heeft opgestart, en ging ermee door. Ook zij heeft daarvoor bijdragen in haar eigen omgeving verzameld. Lies moest helaas eerder naar Nederland terugkomen omdat ze problemen kreeg met haar knie. Hieronder een foto van Lies, die in Nederland zelfstandig Communicatie Adviseur is. Wel even wat anders dan een tuin opstarten in Afrika....

Lies Hesselman

Begin 2010 was Miriam Grootscholten uit Amsterdam de vrijwilliger die het project coordineerde. Miriam is docent in het dagelijks leven. Gelukkig had ze al aardig wat Afrika ervaring. Ze begeleidde onder andere de moestuin, waar in maart voor het eerst werd geoogst. Na haar kwam Jara Israels,student uit Amsterdam, naar Sanouna om Miriam af te lossen. Zowel Miriam als Jara hebben na hun activiteiten in Sanouna ook rondgereisd in Mali.

Jara

Omdat het project maar 3 dagen per week open is, is er ruimschoots gelegenheid voor de vrijwilligers om ernaast eigen activiteiten/onderzoek te ontwikkelen. Djenne en omgeving bieden allerlei uitdagingen op het gebied van sociologie, anthropologie, gezondheidszorg, geschiedenis, architectuur, muziek, ambachten en ga zo maar door.

 

In de maand juli 2010 verbleef Helga van Hoey als vrijwilliger op het project. Dit vertelt zij er zelf over:

Na mijn studies Interieur Architectuur in Antwerpen en een extra jaar in
Barcelona heb ik eerst in Antwerpen gewerkt, maar na 2 jaar besloot ik om
toch terug te keren naar Barcelona, waar ik nog steeds woon sinds 2003.

Momenteel ben ik ook aan de slag als vrijwilliger bij NGO "Solidarios" een
project dat samenwerkt met daklozen en in 2008 heb ik ervaring opgedaan bij
verschillende projecten (weeshuizen en scholen) in India.

Afrika is voor mij een nieuw avontuur, een nieuwe mogelijkheid om een andere
cultuur te leren kennen. Het lijkt me super om samen met Sanouna te werken
aan verbetering voor de families in Sanouna. Met heel veel zin om de wereld
waarin anderen leven beter te leren kennen krijg ik van stichting Sanouna de
kans om in Juli en Augustus het project te coordineren en aan de hand van
een eigen ervaring een handboek voor de vrijwilligers samen te stellen. 

Helga van Hoey

Kijk op het blog van Helga: http://helgadeviaje.blogspot.com

Helga in Sanouna

In november gingen Eric en Michiel een tijdje naar op het project om de mogelijkheden voor een betere watervoorziening en verlichting te bekijken. In Janauri 2011 werden ze gevolgd door Martine en Matthieu, hieronder zie je ze.

 

Wij zijn Mathieu en Martine. Eind oktober starten wij onze reis door West-Afrika. We
zullen 6 landen aandoen, waaronder Mali. In de maand januari zullen wij ook naar
Sanouna gaan om daar de mensen beter te leren kennen en mee te werken in het dorp
waar we kunnen. Daarbij willen wij graag in Sanouna een theaterstuk maken samen met

de kinderen.We kijken er erg naar uit!

 

 

 

We gaan ervan uit dat vrijwilligers tussen de een en drie maanden op het project zullen verblijven. Voorwaarde is, dat de vrijwilliger enige kennis van het Frans heeft. De leefomstandigheden zijn eenvoudig. Je leeft in een dorpse omgeving. Wel zijn er stromend water en verlichting en een Europese badkamer..

In het stadje Djenne (5 km) zijn meer faciliteiten: er zijn winkeltjes, er is internet en je kunt er in diverse kleine hotels lekker eten. In Djenne is ook schoon kraanwater, dat je met een jerrycan mee kunt nemen naar Sanouna om te drinken. Mobiele telefoons werken sinds kort in de hele omgeving van Djenne; een simkaart is goedkoop en de prepaid belkaarten zijn ook goedkoop. Je bent dus altijd bereikbaar.

Het project stelt aan de vrijwilligers een fiets beschikbaar om naar Djenne heen en weer te kunnen. Er zijn ook brommers en taxi's.

Wij verwachten van de vrijwilligers vooral, dat zij een band met de bevolking zullen opbouwen, die verder gaat dan hun verblijf in Sanouna. We hopen dat er contacten gelegd en onderhouden zullen worden die over de jaren voortduren. We willen dat de bewoners van Sanouna van de vrijwilligers iets over Nederland zullen leren, maar ook, dat de vrijwilligers veel zullen opsteken van de kracht en het potentieel van de Afrikanen. Zo moeten zij na terugkeer in Nederland een soort ambassadeurs voor de bewoners van Sanouna en Mali worden!

Spullen die te maken hebben met je plan voor Sanouna moet je zelf financieren; zo zal iemand die bijvoorbeeld een moestuin wil helpen aanleggen, zelf wat geld moeten regelen om zaden en tuingereedschap te kopen. De ervaring leert, dat zoiets nooit meer dan een paar honderd euro kost en dat valt meestal goed binnen de familie- en vriendenkring in Nederland bij elkaar te brengen.

Tenslotte: we vragen onze vrijwilligers een vergoeding van 4 euro (dat is 2500 CFA) per nacht.

Mocht je interesse hebben, mail ons dan op info@sanouna.nl. We zijn benieuwd naar je plannen!

terug naar homepage